Viooltjesdag

De dag waarop de Romeinen hun doden herdachten, ‘Viooltjesdag’. Viooltjes op ’t graf van hun dierbare overledenen. ‘Senn-dag’, een andere benaming. Intentie van gelijke strekking als de gedenkdag van de oude Romeinen. Het viooltje, soortnaam van een veel voorkomend plantje in onze gematigde windstreken.

Anders dan genoemde voorjaarsbode. Vlijtig liesje en begonia van oorsprong uit Zanzibar en Haïti. Twee on-Nederlandse exoten, tegelijk zo Hollands. Wie kent ze niet. Tien stuks met zorg opgekweekt in een bakje voor een habbekrats.

Elk voorjaar alert om ze op tijd bemachtigen. Want, zomaar uitverkocht. Koop je ze vóór de ijsheiligen dan is het oppassen geblazen. Eén nachtvorst en je moet het zonder stellen. Het kwetsbare potplantje voorzichtig uit de tray wippen. Met aandacht poten in goed bemeste tuinaarde. In de weken erna laten opgroeien met zorgvuldige routine.

Na de zomer van 2009 vaste gasten geworden in de binnentuin. De gedenkplaats van onze Senn opfleurend. Uitbundig bloeiend. Die overweldigende witte bloemenpracht. Een feestje, van het vroegste voorjaar tot diep in de late herfst.

De bloemenzee die de schaduw verlicht. Met de hortensia pronkend met haar grote bloemige najaarsbollen. Wit is gekenmerkt als kleur van reinheid en zuiverheid. De combinatie is een prachtig totaalbeeld.

Een plaatje, de nagedachtenis aan Senn perfect ondersteunend. Vlijtige lies en begonia dankbare, onvermoeibare bloemenproducenten. Dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit. Ongemerkt alweer voor de zesde keer achtereenvolgens. Kortom, jaar in jaar uit. De tijd schrijdt stiekem voort. Kleuter, puber, volwassene…..

Ouder worden is van de ene levensfase in de andere glippen. Vaak ongemerkt en pas gevoeld als je terugkijkt op de voorbije jaren. Senn blijft eeuwig jong. Senn’s leeftijd verandert niet meer. Een eigenaardige gedachte als je er bij stil staat. In herinnering blijft ons derde kleinkind de baby die ter wereld kwam. En, zo kort erna ons weer verliet.

Droefheid voor altijd, na het bittere afscheid in liefde voor een puur en teer mini-mensenkind. Vlijtig liesje en begonia, levensmoe als najaarsstorm of nachtvorst de overhand nemen. De Holandse herfst en winter is hen te machtig, zelfs noodlottig helaas. Gelukkig bijtijds afgelost door ’t viooltje. Bij de laagste temperaturen nog nauwelijks bloemrijk. Maar, niettemin eindeloos en manhaftig pogend de bloei in gang te houden. De weerbarstige elementen dapper trotserend, soms tevergeefs.

Viooltjes, zo symbolisch voor het voorjaar dat in het verschiet ligt. Zinnebeeld van verborgen schoonheid, deugd, nederigheid en bescheidenheid. De blauw/paarse kleur geassocieerd met trouw en duurzaamheid. En, bovenal ultiem symbool van liefde. In de Griekse mythologie altijd in verband gebracht met het jonge nieuwe leven in het aanstaande, prille voorjaar.

Onze Senn, geboren als zomerkind, onder het sterrenbeeld Leeuw. De belofte in zich van een scala aan vermogens met louter inzet voor het goede. Toebedachte eigenschappen als idealisme, menslievendheid en goeddoend. Des te passender, die alom tegenwoordige witte uitstraling, zoals alleen vlijtige lies en begonia ten beste kunnen geven. Wit is bovendien de kleur van de opstanding.

Een krachtiger beeld van voortdurende herinnering aan onze Senn is nauwelijks denkbaar. Op die manier is Senn, niet alleen in gedachten, ook qua symboliek elke dag opnieuw deelgenoot van het familieleven. Men noemt ze eenjarigen, vlijtige lies, begonia en viooltje. Maar, reken erop dat zij elk jaar opnieuw terugkomen.

Zo lang menselijkerwijs gesproken mogelijk is. Beloofd is beloofd en belofte maakt schuld. Geen schuld die (te) zwaar zou zijn om in te lossen. Integendeel, een lust voor het oog, die maandenlange aanwezigheid van een schitterende witte bloemenzee. Een toevallig passerende vlinder die langs de frêle bloemblaadjes strijkt. Een opkomende herinnering aan vreugdevoller momenten.

Melancholische gedachten die aanzetten tot….. Ach, laat ook maar. Natuurlijke schoonheid zegt genoeg als woorden tekort schieten. Dag lieve Senn, wij denken aan je. Rust zacht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.