De pisang 


Een patrouille-wagen. Policia Local rijdt over de promenade. Flanerende toeristen ontwijkend. Een half uur geleden ook al een bij hotel Jacaranda. Agenten druk in gesprek met twee hotelgasten. Vast ’t slachtoffer van de kleine criminaliteit die welig tiert bij Centro Commercial Fañabé op Tenerife.

Nooit in gaan op vriendelijke, opdringerige benaderingspogingen van straatverkopers of wildvreemden. Hoe sympathiek ze ook overkomen. Ze proberen je erin te luizen met oplichtingspraktijken. Blijf alert, ook zakkenrollers slapen nooit. Dat weet toch zo langzamerhand iedereen. Tenerife, kennelijk dé plek waar oplichters lekker hun gang gaan. Hoewel, de Hermandad regelmatig zichtbaar is in het straatbeeld. In de auto, op de motor of de fiets.

Geen idee vanwaar alle belangstelling van de juten, vandaag. Toevallig wel veel Jaap-wolken vanochtend. Een gevleugelde uitdrukking in onze vriendengroep. Van stal gehaald zodra wolkenpartijen de zon blokkeren. Want, er is maar één die daarover te klagen heeft, in zonniger oorden. Och arme, die Jaap toch, het zit hem niet altijd mee. Altijd pech is sterk overdreven.

De bananenplant is een kruid, las ik. ’s Werelds grootste kruidachtig gewas. In de tuinbouwkundige definitie een groente. Culinair, een vrucht, nagerecht of tussendoortje. Onderweg naar Playa de La Arena één en al bananenplantages. De dwergbanaan, voor eigen gebruik gekweekt. Ongeschikt voor de export. In hoteltuinen ook al bananenplanten. Voor de sier en verrassend zelfs met rijpende bananentrossen. In het Maleis heet de banaan Pisang.

Naar ik begrijp is Pineut een voormalig Nederlands-Indisch woord. In het huidige Indonesië is pisang synoniem voor banaan. In Nederland wordt in plaats van hij is de pineut ook wel hij is de pisang gezegd. Naar alle schijn is pisang verbasterd tot pineut.

Tenerife heeft prima openbaar vervoer. Bus 473 gaat naar Playa de La Arena. Fluitje-van-een-cent. Om Anneke en Jaap op te zoeken. Ook vakantievierders, op zo’n 30 kilometer van Costa Adeje. Eerst een half uur lopen om op te stappen. Parada, na parada passeert. Voorbij Abama Golf & Spa Resort in Guía de Isora. Opgelet, op tijd uitstappen bij Varadero. Genoeglijk samen genieten. Een zonovergoten vakantiedag. Klessebessen, wandelen, een bocadillo eten en champagne toasten. Ondertussen geen Jaap-wolk aan de lucht. Zo zie je maar, gelukkig is Jaap niet altijd de pisang.

Volgens het Genootschap Onze Taal hebben de uitdrukkingen als de pisang zijn en de sigaar zijn iets met elkaar gemeen. Ze betekenen namelijk hetzelfde: de dupe zijn, het moeten bekopen. Een andere variant is de pineut zijn.

Krijg de schrik van m’n leven, de volgende dag. Om twee uur, in gedachten verzonken slenterend in het felle zonlicht. Over het plein voor Iglesia de San Sebastián, vlakbij La Enramada. Onaangenaam verrast door een oorverdovend gebeier uit de kerktoren. Gelukkig geen twaalf slagen maar twee. Onverhoeds en dan het carillon, dat Zie ginds komt de stoomboot speelt. Geloof ’t of niet, een onverwacht schrikeffect. Mijn hart klopt in de keel en slaat een slag over. Zoals het altijd doet bij ’t vermoeden van een catastrofe.

Overdreven, zo’n overspannen reactie? Ach, niks aan te doen, want het overvalt je. Overigens, shit happens. Stel je bent hartpatiënt en hierop totaal niet verdacht. Onbedoeld kan zoiets zomaar fataal zijn. Onwaarschijnlijk, welnee. Oké, iets soortgelijks dan. Al net zo onwaarschijnlijk zul je zeggen.

Een bekende Antwerpse top-fotograaf, Marc Lagrange, kwam op vrijdag 25 december 2015 aan voor een vakantie op Tenerife. Op dezelfde dag kwam hij om door een noodlottig ongeval met een golfkarretje. Bij het Ritz-Carlton Hotel Abama Golf & Spa Resort in Guía de Isora. Klaarblijkelijk stortte hij met z’n buggy vier meter naar beneden in een Barranco op de golfcourse. Dit kostte Lagrange het leven. Altijd goed blijven opletten, dus. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Want, voor je het beseft ben je de pisang.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.