Viral gaan


Het internet tijdperk kan verwarrend zijn. Confuus word je van berichtgeving doorspekt met nieuw, onbegrepen taalgebruik. Wezensvreemde woorden en begrippen, zoals de titel van dit stukje. Uit een nieuwsartikel. Geen flauw idee toen ik die term las. Gelukkig weet mijnheer Google overal antwoord op.

Viral gaan slaat meestal op een humoristische, schokkende video, afbeelding, game of tekst die via het internet wordt verspreid. Met zo ongeveer de snelheid van het licht, naar ik begrijp. Razendsnel op sociale netwerken gedeeld. Een gangbaar begrip in de newspeak van heden ten dage. Een vernederlandsing, type namaak-vertaalwoord, je weet wel van die knop met dat Engelse woord Share.

Doorgewinterde internet-freaks bedienen zich van nerdy spreek- of schrijftaal. Een simpel mens kan er geen brood van bakken. Geheimtaal. Ze gebruiken niet alleen onbegrijpelijke woorden, maar ook een overdaad aan beeld. Emoticons als expressie voor je emoties. Vooral nieuwtjes gaan digitaal in een mum van tijd op grote schaal rond. Let op, ze worden gedeeld, hoor je te zeggen. Via social media, de moderne variant van de dorpspomp.

Drie weken lang genieten van zomers weer op Tenerife. Een paar keer met de ogen knipperen en je zit alweer thuis op de bank. Koekeloerend door beregende ramen. Een grijze lucht. De tuin door vorst en sneeuw onttakeld. Een troosteloze aanblik. Hunkerend naar een sprankje zonlicht. Reikhalzend naar lenteachtig weer.

Onnodig om vakantieverhalen of nieuwtjes uit te wisselen. Iets uit het internetloze tijdperk. Zo jaren 80 van de vorige eeuw. Tegenwoordig blijf je van dag tot dag op de hoogte. Waar ter wereld ook, al WhatsApp-end. Een inbraakpoging in Stadshagen verijdeld door oplettende buren. In eigen dorp veel politie op de been bij een heuse gewapende overval op de coffeeshop. Iedereen is van alles al op de hoogte, via-via of door directe online-communicatie. Zelfs Mol talk kan gevolgd en hoef je niet te missen.

Oh ja, dat nieuwsartikel (foto). Op Facebook gezet door de dochter van een stewardess. Spreidde zich in razend tempo als een inktvlek uit over ’t wereldwijde web. Viral gaan vereist een hoge shareability, lees ik. In rond Nederlands moet ’t dus iets zijn, waarop je anderen graag attent maakt via digitale media. Hmm… een stukje over scheten-laten. Sprak bij de internetgeneratie kennelijk tot de verbeelding. Opvallend om de aandacht erop te vestigen in familie-, vrienden- of kennissenkring.

Zoals veel trendy woordgebruik is Viral gaan, afgeleid van de wetenschap. De biologie in dit geval. Virusinfecties verspreiden zich snel in tussen-menselijk-verkeer. Vooral als we dicht op elkaar zitten, ontwikkelen besmettelijke ziekten zich tot een epidemie. Op internet zijn vrijwel alle mensen met elkaar verbonden. Men zit dicht opeen.

Een futiliteit kan zomaar uitgroeien tot een hype. Aandacht genereren voor iets is een makkie via internet. Klep druk in ’t rond en zorg ervoor dat anderen op jouw geklep reageren. Een retweet heet dat bij de sociaalnetwerksite Twitter. Zoiets als het verspreiden van een besmettelijk virus.

Waar het artikel over ging? Een passagier vond de stank heel erg en wilde de stewardess erop attent maken. De boodschap op een servetje doorgegeven, eindigt weinig subtiel. Met advies aan de winden-laters. Bezoek de dokter. U kunt wel aarskanker hebben. Curieuze reactie, erg onnozel. Gewoon biologie.

Er is serieus onderzoek gedaan naar buikpijn, of opgeblazen gevoel op grote hoogte. De luchtdruk is lager. Schijnt dat gassen in je ingewanden uitzetten. Zo nemen ze tot wel 30 procent méér volume in! Geen internetverbinding?

Pech, want dan kan deze logische verklaring niet Viral gaan.

img_4661

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.