Mislukt? Geeft niks!

Onbereikbaar

Een single figure handicap. Een ééncijferig getal, lager dan 10,0. Voor mij niet weggelegd. Als single handicapper. Zal ik nooit door het leven gaan.

Daarvoor is weinig golfkennis nodig. Overduidelijk, direct al op de eerste tee. Niet als scratch-speler gedefinieerd. Wat wil je, zo’n povere afslag. Als ‘ie al een beetje gunstig uit de verf komt. Kaarsrecht op het doel af, dan ben ik dik tevreden.

In de wachtkamer. Oude stukgelezen bladen. Populair wetenschappelijke uitgaven. Van psychologen, in clubverband verenigd. Gogen, schrijvend over hun vakgebied.

Curieus

De kunst van het falen. Volslagen onbekend terrein. Voor de menselijke geest, aldus de scribent. Wij moeten het maar eens een keer leren. Mislukkingen, foute beslissingen leiden tot vertwijfeling. Moeilijk te verteren voor de homo sapiens. Onze psyche kan er wat van opsteken.

Mislukkingen accepteren omdat het erbij hoort. Makkelijker gezegd, dan gedaan. Als je een succesnummer bent. Maatschappelijk geslaagd. De hoofdrol spelend in een golfsprookje. Een single handicap als happy end.

In realiteit loopt het vaak minder goed af. Erg zelfingenomen golfers bekennen liever niet. Dat ze gefaald hebben in de baan. Als de dood voor gezichtsverlies. In werkelijkheid is falen stomvervelend. Diepe vertwijfeling in een emotioneel dal.

Vrijmoedig

Een van de weinigen. Die het ruiterlijk toegeeft. Maar één keer puur te hebben gemazzeld. Ontworsteld aan dubbele cijfers. Dankzij één rondje qualifying. Waarin alles meezat. Naar 9,9 gezakt.

Nipt dat wel, bekende Martijn Paehlig ruiterlijk. Ik herinner mij z’n column. To be or not to be. Alweer een tijd geleden. Gepubliceerd op de website van Golfersmagazine.

Genoeg snobs. Voor wie hun handicap geldt als status symbool. Zelfs lui die een lagere handicap fingeren. De kunst van het falen, onverbloemd geëtaleerd. Petje af, voor Martijn, grote klasse!

Wijsheid

Waarom liegen wij? Om onder straf uit te krabbelen, aldus de psycholoog. In golftermen één of meer strafslagen te ontlopen. Die onbedwingbare neiging. Jezelf voor de gek te houden.

De schaamte uit de weg te gaan. Of, te zwelgen in het clubhuis, bij de borrel. Zelfbevestiging bij het optellen. Van de verzamelde Stableford-punten. Opgelucht, weer eens de afgang bespaard gebleven.

Een boel opgestoken. Tijdens dit verplicht kwartiertje in de wachtkamer. Kortom, nooit meer vergeten. Na een pechdag met twee strepen op de scorecard.

Weg, gedroomde handicap-verlaging! Handicap 36 ver uit zicht. Jammer, de volgende keer beter. Met opgeheven hoofd incasseren. Denk aan de kunst van het falen. Mislukt? Geeft niks!

 

Advertenties
Categorieën: Golf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.