Hoogvlieger

Zelfverwijt

Non je ne regrette rien. De Franse chansonnière bracht het lied met passie. Natuurlijk kun je spijt hebben. Van wat je hebt gedaan of nagelaten in je leven. Van wat je wel of niet hebt gezegd. Of een keuze die achteraf niet zo handig bleek.

Bolleboos, uitblinker, kei. Synoniemen voor hoogvlieger. De jongeman, druk bezig met ballen slaan op de driving range. Jochie is beter. Longhitter, dat zie je zo.

De ene spijt is de ander niet. Van een aankoop, onvergelijkbaar met een studie, beroep of levenspartner. Van een heel andere orde als grote levenskwesties. Toch hoor je ’t beweren. Zou m’n leven precies hetzelfde overdoen.

Wonderboy

Beweert z’n golfpro stellig. Dertien jaar nog maar, begrijp ik. Dat kleine mannetje. Speelt de sterren van de hemel. Net Tiger Woods, in z’n jeugdjaren. Zonder overdrijven. Voegt hij er breedlachend aan toe. Super talentje. Doorbijtertje dat uren en uren traint.

Spijt die was te voorkomen. Doet zich veelvuldig voor. Wat je had kunnen doen. Maar (on)bewust hebt nagelaten. Schijnt dat ’t aan je knaagt in de tijd. Sommigen besluiten tot een inhaalslag.

Om de golfsport onder de knie krijgen. Moet je duizenden ballen hebben geslagen. Sterk verhaal, of…. echt waar? Ongelooflijk, vijf of tien duizend, vertelt ’t verhaal niet. Duizenden, hoe lang doe je daarover. Niet te sloffen in één decennium.

Bucketlist

Hedendaags verschijnsel. Een boodschappenlijstje. Van wat je nog moet doen. Voordat je dood gaat. Welbeschouwd een belediging. Voor het leven dat je tot dusver leidde. Alsof het niet goed genoeg is. Wees ermee tevreden. Houdt het plotseling op, klaar ermee.

Zo’n kereltje van dertien. Legt zich al sinds z’n vijfde toe op de golfsport. Vertelt zijn vader apetrots. Met natuurlijk talent ervoor. Alweer voor het achtste levensjaar in successie serieus met golf bezig.

Uiteraard, van de één op de andere dag word je geen hoogvlieger. Acht jaar lang achtereen ballen slaan. Stel je voor, ben je al gauw een héél eind op weg. Die lange, eindeloze weg naar al die duizenden die ervoor schijnen te staan.

Droefenis

Treuren om wat je niet deed. Misschien had kunnen doen, zinloos. Nergens spijt van. Gewoon accepteren. Dat het nu eenmaal is zoals ’t is. Op je 69e doe je nog alsof je jong bent. Na je 70e toch echt niet meer. Hou ’t op een gemiste kans.

Volkomen ongeschikt ervoor. Je weet wel, op die bucketlist. Nutteloos op zo’n nog-te-doen-lijstje. Tenminste, als het erom gaat de golfsport helemaal onder de knie te krijgen. Simpel zat, logisch als je te laat met golfen begint.

Die uren en uren, die duizenden ballen slaan. Dat ga ik niet meer redden. Ben er niet rouwig om, allerminst. Non je ne regrette rien. Pech gehad. Helaas, dan maar geen hoogvlieger.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.