Abracadabra

Tic

Het menselijk brein is een verbazingwekkend instrument. Een merkwaardige mengeling van stroomstootjes en chemie. Kortom, pure schei- en natuurkunde. Van het universum weten wij misschien wel meer, dan van dit schakelsysteem. Met de grote en kleine hersenen, de hypothalamus, het verlengde merg.

Aanhoudend nnnnunnnggg, diep uit z’n binnenste. Regelmatig start hij dit zoemgeluid op. Noch bijzonder, noch verontrustend. Gewoon een gedragsuiting die bij hem hoort. Min of meer een bezweringsformule. Niet altijd even heftig. Afhankelijk van hoe gestresst hij zich voelt.

Een kenmerk van Gers’ autistisch spectrum, repeterend gedrag. Vanmiddag minder aan de oppervlakte. Want hij is helemaal in zijn element. Ontspannen en op z’n gemak, onder gelijkgestemden. Tja, die mysterieuze chemische verbindingen in ons hoofd.

Intro

Een jaarlijks terugkerende feestelijke middag. Voor verwanten, cliënten en begeleiders van de zorginstelling. Even niets te merken van geluiden waarover hij de controle verliest. Zichtbaar genietend van wat er zich afspeelt. Het is Ger overduidelijk aan te zien.

Koffie met wat lekkers erbij. Smullen geblazen, ja hoor. Zoetige dingen die gaan er wel in. Een onsje meer of minder zal Ger niets uitmaken. Jij lust er wel pap van, zeg ik plagend. De ironie ontgaat hem, uiteraard. Jaahhh, daar zou ik wel pap van lusten. Beaamt hij glunderend van oor tot oor.

Als vanzelf gaat één hand omhoog, tijdens zijn repliek. Zo’n filmisch gebaar. Het lijkt wel de groet van een Indiaan die Uch zegt. Verlekkerd smakt hij met zijn lippen, ondertussen lurkend aan een kopje koffie.

Bert, een medebewoner, heet ons welkom. Voortvarend begint hij het middagprogramma voor te lezen. Eerst is er tijd om bij te praten en koffie te drinken. In verwarring kijkt hij op van z’n papier. Wat daarna komt, mogen jullie nu nog niet weten, zegt hij. Dat horen jullie straks wel.

Klik

Bert’s begeleidster Willie, stelt hem op zijn gemak. Hij mag best het hele middagprogramma verklappen. Het juist de bedoeling. Een programmaonderdeel. Gerustgesteld herneemt Bert het woord. Hij kondigt een goochelshow aan door Dennis Mulder.

Ger op de leeftijd van 63. Qua verstandelijke vermogens functionerend als een achtjarige. Afgeleid kijkt hij door de grote ramen naar buiten. Donkere wolken pakken zich samen. Een grote grijns splijt zijn gezicht. Als het weerlicht en de regen plenzend uit de lucht valt.

Contact maken met anderen is ingewikkeld voor Ger. Praten over z’n gevoelens of begrijpen wat de ander beweegt. Van hetzelfde laken een pak. Maar hij doorgrondt zijn medebewoners als geen ander. Joke, bijvoorbeeld aan de tafel verderop. Een nieuwelinge, onlangs (tijdelijk) bij dit zorgteam ondergebracht.

Blij

Bert pakt de microfoon om de uitsmijter in te zetten. West zuid-west van Ameland daar ligt een bootje diep, daar vangt men schol en schellevis, maar mooie meisjes niet. Wie kan, moet opstaan en meezingen met het refrein. Hoog is de zolder, laag is de vloer, mooi is het meisje, maar lelijk is d’r moer. De armen hooggeheven. Weer omlaag en tegelijk zakken door je knieën.

Joke is iemand van hoog niveau, beweert Ger stellig. Want zij praat net als gewone mensen. Hij bevestigt dat hij zichzelf niet ongewoon vindt. Maar ik heb wel een verstandelijke beperking, voegt hij eraan toe. Anders was ik vast weerman geworden in De Bilt.

Aangever Bert is de liedtekst kwijt die bij het volgende couplet hoort. Hulpeloos blikt hij zwijgend in het rond. De zaal deert het niet. In vrolijke stemming neuriet zij door. Al la-la-la-end, totdat Bert het welletjes vindt.

Dolgelukkig is Ger met de blauwe ballon. Het ding stelt een hondje voor. In elkaar geflanst door goochelaar Magic-Dennis. Joke koestert gelukzalig een ballon-bloem.

Bij het weggaan grist Ger de ballon-hond van tafel. Hoog niveau, denk ik bij mijzelf. Abracadabra.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.