Afscheid

Alsmaar meer donkere regenwolken. Zich samenpakkend in het hemelgewelf. Verderop, net niet boven ons. Nee, hier toont de zon zich heer en meester. Op dit uitkijkpunt over Barranco das Belharucas. Lekker onderuitgezakt. Comfortabel in de warme zonneschijn. Verre van naargeestig.De ruige diepe afgrond domineert het landschap. Geërodeerde pieken spietsen de lucht in. Scherp geprofileerd tegen het blauwe uitspansel. Tot de verbeelding sprekend. Respect afdwingende hoogteverschillen.

Het verval tussen de aardlagen. Altijd in beweging. Aantrekkelijk en huiveringwekkend tegelijk. Schuil- en broedplaats voor roofvogels. Wisselend ontzagwekkend soms angstaanjagend.

Dagdromen

Slaperig word je ervan. Die weldadige rust. Op de achtergrond een zacht ruisende branding. Diep daar beneden ontmoet de oceaan het strand. Een enkele meeuw vliegt al krijsend voorbij. In duikvlucht naar omlaag vanaf de hoge kliffen. De fluisterende wind in de takken van de pijnbomen. Verder omringd door een vredige stilte.

Prikkende ogen dreigen dicht te vallen. Uitgesleten is het rood-zanderige pad. Het leidt omhoog door het binnenste van de slenk. Onontkoombaar is de gronderige geur. Die diep in je neusgaten dringt. Messcherpe geulen en verraderlijke kuilen.

Uitgeschuurd door het regenwater. Dat door wilde slagregens gedreven naar beneden kolkt. Wanneer een mild stroompje opeens ontaardt. Zodat het wassende water verandert in een woeste rivier. Bergafwaarts alles op z’n weg meesleurend.

Schimmig

Het beeld dat zich niet scherp laat stellen. Ondanks alle pogingen ertoe. Tevergeefs want het zicht blijft vagelijk. Opzettelijk of niet. Dat laat zich raden. Schaduwen vallen te ontwaren tussen het geboomte door. Een groep in processie lijkt ’t wel. De voorganger aan het hoofd van de stoet. Moeizaam voortbewegend. Ploegend over brokkelige stenen vermengd met leem. Gaten en oneffenheden ontwijkend.

Gracieuze dameshakjes roodbevuild. Halfslachtig vastgezogen in de taaie plakkerige ondergrond. Ooit glimmend gepolijst. Elegante herenbrogues met gehavend bovenleer, totaal ongeschikt. Voor het afleggen van die schier onbegaanbare route. Voortstrompelend beweegt zich de karavaan. Lager steeds lager zwoegend door de kloof.

Een erbarmelijke optocht. Als eerbiedig en laatste eerbewijs. De familieleden verenigd, vastberaden vooruitblikkend. Naar het einde van dat lange en moeilijke traject. Devoot geschaard rond hun dierbare overledene. Vastbesloten hem waardig uitgeleide te doen. In onderlinge verbondenheid onderweg. Naar daar-beneden aan het strand. Waar de zee verlangend roept.

Mijmeren

Opgeschrikt door het bonkende geluid. Van aanhoudend beukende golven op de rotskust. Uit die vreemde kortstondige droom. In half slaap-wakende toestand. Verbaasd over de onvoorspelbare menselijke geest.

Producent van koortsachtige puur surrealistische beelden. Meedogenloos voorgeschoteld aan mijn wakend geestesoog. Het menselijk brein is een duistere slangenkuil. Eigenaardig die onwezenlijke zinsbegoocheling.

Tijdens even weggeweest. Gedurende dat vluchtige tukje. Vijf minuutjes maar hooguit. Even gestolen met gesloten ogen. Afgewend van dat ongenaakbaar mooie betoverende ravijn. Blijkbaar een seintje vanuit mijn onderbewuste. Dat ons leven een illusie is van onsterfelijkheid.

Momento mori. Een herinnering aan mijn onbestendige dromerij. Over die bedroefde familie indertijd bijeen in Vollenhove. Verenigd voor de uitvaart van een geliefde vader. Dezelfde dag vertrokken wij uit de Algarve. Op die voor hen smartelijke dag van afscheid.

Advertenties

Een gedachte over “Afscheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.