Voor het echie

Potsierlijk

Virtueel op zonvakantie juicht een krantenartikel. Met digitale ketelmuziek. Een alternatief voor wie niet wil of kan reizen. Revolutionair ideetje dat de reisbranche verandert. Aldus hedendaagse virtual reality-nerds.

Een illustratieve foto boven het nieuwsbericht. Een vrouw in badpak. Zittend in een opblaasbadje. Waarin vier kleurige ballonnen drijven. In haar rechterhand houdt zij een cocktail.

Om haar nek een gekleurde Aloha-slinger. Een band om het hoofd met een rechthoekige doos. Daarin speelt zich voor haar ogen een schijnwerkelijkheid af. Al met al een kolderiek nieuwigheidje.

Foefjes

Jezelf wanen op de Malediven. Uitkijkend over een Bounty-strand. Op fotosafari in een Afrikaans natuurpark. Wandelend door de straten van Big Apple. In principe valt elke net-alsof-vakantie te beleven. Dankzij een virtuele verrekijker maak je die denkbeeldige reis.

Zo’n nepvakantie moet opgeleukt. Met diverse kunstgrepen, die de waanvoorstelling ondersteunen. Cocktails, massage en warmte uit infraroodlampen. Door de geur van zonnebrandolie, een briesje of het geluid van de branding.

Geen brug te ver om het zelfbedrog te versterken. De digi-gekte aan te wakkeren. Alsof het niet gaat om schone schijn. Maar om een dromerig wenkend perspectief.

No-nonsense

Fenn, onze jongste kleinzoon. Portugal-fan en al bijna zeven. Even keuvelen met lieve oma Rita, die zo ver weg woont. Vanuit de huiskamer in Nederland. Via Face-Time op de iPad.

Leuk zo’n iPaduitstapje. Maar wel een slap aftreksel. Van contact in de werkelijke wereld. Fenn beseft het heel goed, vooral vandaag. Op bezoek bij oma Rita. Lente op Monte da Afeiteira.

Fenn troont oma Rita mee. Om dennenappels te verzamelen. In het bosje onder de heuvel. Tegenover de casa waar zij met opa Dick woont. Begin mei in het voorjaarsgroene dal.

Zoemende bijen in de nevelige ochtendstond. Nectar in overvloed. Dankzij de geurig bloeiende bloemenzee van de steenroos. Waarlijk een Eldorado. Fenn in zijn element. Spannende Portugese avonturen belevend, samen met oma Rita.

Onwerkelijk

Voor € 49 een dagje uit-en-thuis onder de tropenzon. Kijkend naar een voor je geestesoog geprojecteerd computerbeeld. Koopje hoor, voor zo’n ingeblikte vakantiebeleving. In de toekomst vlakbij in je eigen woonbuurt, direct om de hoek.

Makkelijk zat, zonder je koffer te hoeven pakken. Verschoond van reisstress, incheck-gedoe, ellenlange wachtrijen bij veiligheidscontroles. Een uitkomst voor mensen met vliegangst.

De grenzeloze creativiteit van de initiatiefnemers spreekt tot de verbeelding. Reuze handige jongens, er helemaal klaar voor. Om die nieuwe markt aan te boren. Het kind kan de was doen. Zelf geloven zij er heilig in.

Fantasie

Genoeg potentiële klantjes voor zo’n hersenschim? Een hallucinerende stedentrip naar Faro. Cruisend door Arco da Vila, hmpfff….. Slim bedacht van die commerciële jongens. Liever niet zo’n spookvertoning.

Niets haalt het bij de werkelijkheid. Sfeer die je kunt proeven en ervaren. Om jezelf in onder te dompelen. Aan imaginatie geen gebrek bij de uitvinders.

Stel je voor als aanvulling op de waanvoorstelling. Een beetje achtergrond muziek erbij. Zo je wilt Salvador Sobral met ‘Amar Pelos Dois’. Misschien een Pastéis de Nata, of een Bica. Wie weet.

Mijn droombeeld staat veraf van zulke digitale hersenspinsels. Wat mij betreft telt slechts pure oorspronkelijkheid. Geen namaak. Voor Fenn geldt hetzelfde, die gaat ook liever voor het echie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.