Epidemisch

Zwijgzaamheid domineert de wachtkamer, verstikkend bijna. Hoe laat is het vraagt de hoogbejaarde dame aan haar nabuur. De buurvrouw kijkt hulpeloos rond, wijzend op haar lege pols. Kwart voor drie galmt een van de wachtenden aan de overkant. Nee, vijf voor drie verbetert de man rechts van mij. Hollandse stilzwijgendheid getart.

Hack

Een zeurend geluid komt uit een beeldscherm. Tegen de wand geplakt tussen de ramen. Animaties en tekstbalkjes afwisselend, doorspekt met adviezen. Over het belang van…. gaap. Ongetwijfeld goedbedoeld. Maar niet gespeend van zelfingenomenheid. Door die geruststellende reclamestem. Tussendoor klinkt een quasi vrolijk muziekje. In een oeverloze herhaling, echt bij het irritante af.

Een enkeling lijkt in slaap gesust door het verre gemompel van het verkeer. De jeugdige krullebol schuin tegenover mij speelt met z’n iPhone. Pretoogjes die glimmen onder een ontwapenende vrijgevochten haardos. Als bij toverslag gaat het scherm op zwart. Onmiddellijk zwijgt het opdringerige stemmetje vanaf de muur.

Ook de pingelende muziekjes geven het op. Absolute stilte heerst over de wachtkamer. Alleen de deur naar de gang biedt nog enige verstrooiing. Een uitblinker dat ventje. Pas een jaar of acht, schat ik. Met feilloos technisch vernuft legde hij de videodoos het zwijgen op.

Apathie

Ongewis of iemand ‘t heeft opgemerkt. Pure lijdzaamheid om mij heen. Kennelijk is het de wachtende meute ontgaan. Volledig in zichzelf gekeerd. Ik glimlach om deze subversieve actie. Van die kleine slimmerik met zijn mobieltje. Een heuse digitale bolleboos.

“Mevrouw Diever!”, klinkt het door de halfgeopende deur. De hoogbejaarde mevrouw spurt met haar rollator de gang op. Links van mij wordt zachtjes gesmiespeld. Alsof ik zou kunnen horen wat er gezegd wordt. Nou, vergeet het maar. Want mijn oorsuizing (Tinitus) klinkt oorverdovend. Aan beide kanten…. pieieieiep. Des te krachtiger lijkt ‘t wel, zodra het muisstil is.

De man aan de overkant moppert. Zijn dokter laat lang op zich wachten. De afgesproken tijd is ruimschoots overschreden. Tegen niemand in het bijzonder bromt hij vanonder zijn weelderige snor. Hij is nog niet hersteld van de longontsteking die hij vrijdag opliep. De boodschap is helder. Zijn doktersbezoek is niet voor de flauwekul.

Tja, praten in het luchtledige levert geen respons op. Dus houdt ‘ie zijn mond maar weer gauw. Onmededeelzaamheid houdt de wachtenden in de greep. Snorrenbaard herneemt een dappere poging. Om de goegemeente aan de praat te krijgen. De dienstdoende arts bleek even weggeroepen, slingert hij de ruimte in.

Humor(loos)

De griep heerst herneemt hij veelbetekenend. Tegen niemand in bijzonder. Stommetje spelen valt hem ten deel. Uitblijvende respons, behalve wat gekuchel, gehum en een hoestbui. Eindelijk verlost als de assistente verschijnt. Een luide oproep: “Mijnheer Woudstra!”. Snor staat op en verdwijnt van het toneel.

Af en toe weerklinkt een overbekend piepje uit een slimme telefoon. De aankondiging van een berichtje of e-mailtje. Verder, alsof je een speld kunt horen vallen. Opkijkend van mijn schrijverij blijkt de wachtkamer verlaten. Met stille trom zijn ze vertrokken. Gestadig aan, stuk voor stuk hopend op voorspoedige genezing.

Achter het glas verschijnt het olijke gezicht van de whizzkid. Vast ongemerkt naar buiten geglipt. Zijn smartphone in de aanslag als een toverstokje. Snel werpt hij een blik naar binnen, breeduit naar mij lachend. De monitor tussen de ramen floept weer aan. De serene rust opeens verdrongen door een vertrouwd reclamedeuntje. Bijna ziekmakend…. behoorlijk epidemisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.