Geef acht

Het getal acht. Een infiniteit, immers noch begin, noch eind. Een cijfer gevormd door twee cirkels die elkaar op één punt raken. Het onderste precies gelijk aan het bovenste rondje.

De bovenste kring als de onderste en omgekeerd. Beneden precies als boven en boven gelijk aan beneden. Omdat de lussen aan elkaar verbonden zijn, vormen ze één geheel.

Boven en onder eensgezind samen verenigd. Dat klinkt als een mythische symboliek. Acht, nèt eentje meer dan zeven. Een wekelijks terugkerend getal, dat het gewone leven markeert.

Leemte

Het is raar, maar waar. Want hoe kom ik hierop, lieve Senn. In gedachten werd jij vandaag negen jaar. Het achtste zomaar voorbijgestreefd. Helaas geen negen hoeraatjes. Na het uitblazen van negen kaarsjes. Geen vrolijk verjaardagsfeestje met je leeftijdgenootjes.

Net zomin als vorig jaar. Vandaag geen acht meer, maar alweer negen. Het gaat tegen de natuur in. Zodra het leven van je kleinkind voortijdig eindigt. Terwijl dat amper is begonnen.

Als prille baby, nog maar aan het begin van ‘t leven. Weg alle toekomstdromen. Niet opgroeien. Geen ontwikkeling van baby tot peuter. Van kleuter tot schoolkind. Van tiener tot jongvolwassene.

Teloorgang

Vervlogen zijn elkaar opvolgende stappen. In elke nieuwe ontwikkelingsfase. Onbevattelijk voor altijd een lege stoel, een lege ruimte. Die denkbeeldig lege plek op de familiefoto.

Senn, jij bent voor altijd niet meer bij ons. Een grenzeloos gemis in ons leven. Met het verstrijken van de tijd niet minder afwezig. Niets om dit oneindige gebrek te helen.

Minuut na minuut, uur-na-uur, dag-na-dag, maand-na-maand en jaar-na-jaar. Die hartverscheurende lacune. Het maakt niet uit hoeveel tijd is verstreken.

Overgave

Wikipedia schrijft over acht: “Een oud woord voor aandacht (achting); geef acht betekent opletten. Als een versie van het symbool met beide rondjes even groot een kwartslag wordt gedraaid ontstaat ongeveer een lemniscaat: ∞, onder andere het teken van oneindigheid”.

Er is geen ‘verder gaan’ of ‘er over heen komen’. Ook geen oplossing voor deze leegte. Geen lijm voor gebroken harten of elixer voor zielenpijn. Voortdurend hartzeer tot mijn adem stokt. Verdriet dat eeuwig duurt. Want liefde voor je (klein)kind is altijddurend en stopt nooit.

Negen is acht plus één. Opmerkelijk, het cijfer negen blijft zichzelf. Ook al lees je het getal achterstevoren. Negen is ook een palindroom. Een kwadraat of samenstelling van voorgaande getallen. Kortom, het getal waarmee de cirkel volmaakt rond is.

Vandaag lieve Senn, alweer een jaar voorbij. Bij het begin van de negen, zeg ik: geef acht.

Advertenties

Een gedachte over “Geef acht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.