ATM

Pingping van je re­ke­ning halen bij een automaat. Met je pinpas geld opnemen of uit de muur trekken. Pinnen heet dat in onze Nederlandse standaardtaal. Pin gebruiken wij ook voor elektronisch betalen.

Afrekenen met een plastic kaartje. Da’s gemeengoed in Nederland. In Portugal haal ik contant geld bij een ATM, of cash dispenser. De afkorting ATM betekent Automatic teller machine.

Verzilveren

Pinterest is een sociale netwerksite. Naar het idee van een prikbord. Je pint een foto van het internet. Om die op je persoonlijke en openbare bord te prikken. Volgers mogen een Repin doen, enzovoorts. Een vorm van contacten onderhouden.

Vóór je vertrek naar een Europees buitenland eerst geld wisselen. Harde Hollandse guldens voor, economisch gezien zwakke Portugese escudo’s. De PTE was tot 2002 de nationale munteenheid van Portugal. Geldwisselprovisie en bankkosten voor reischeques. Relieken uit vervlogen tijden.

Een geldautomaat dus, of flappentap. Niet te verwarren met de afkorting voor At the moment (Op dit ogenblik). Nieuwspraak die je tegenkomt op Twitter, WhatsApp, Chat en zelfs in SMS-berichten.

Doorsnee

Ze werken allemaal op een vergelijkbare manier. Snapchat, WhatsApp, Instagram, Pinterest…. pfff, kan het echt niet een tikje minder? Reken er maar niet op. Vrij logisch bedenk ik mij na het lezen over FOMO.

Meer nieuwspraak die ik niet eerder tegenkwam. Het betekent Fear Of Missing Out, liet ik mij vertellen. Ahum… juist ja, daar is geen woord Frans bij. Engels uiteraard, want dan lijkt ‘t minder alledaags. Feitelijk zo banaal als ‘t maar kan.

Aankopen tegen een hoge verkoopkoers die de bank rekende. Verlies bij terugverkoop van de buitenlandse valuta. Door een (veel) lagere aankoopkoers. Zoektochten in het buitenland. Naar een contant geldwisselaar of het postkantoor om je reischeques te innen.

Heisa

Op je neus kijken na ontvangst van het schamele bedrag, na aftrek van de commissie. Muntjes werden niet geaccepteerd bij teruglevering. Bankbiljetten wel. Bleef je zitten met waardeloos kopergeld.

Op de luchthavens belandde het in inzamelbakken voor goede doelen. Fijn voor de liefdadigheidsinstellingen. Kortom niet dramatisch, vooral onhandig gedoe. Al die bureaucratische rompslomp.

Terugkomend op het modewoord FOMO. Niets bijzonders en onbeduidend. Gewoon bang zijn, dus. Om iets te missen dat belangrijk of leuk lijkt. Een feestje, een grappig voorval, een sportuitslag. Het maakt eigenlijk niet uit. Om wat voor onderwerp het precies gaat.

Impulsen

De digitale mens is een kuddedier, las ik. Voortdurend op zoek naar prikkels op het internet. Bij gebrek eraan slaat de paniek toe. Het gemis van aandrift maakt mensen onzeker en kan zelfs beangstigend zijn. Volgens gogen en logen. Die weten er het fijne van. Ga daar maar vanuit.

Betalen in de Portugese supermarkt of bij het tankstation. Probleemloos, handig en helemaal gratis tegenwoordig. Gewoon met je Hollandse pinpas. Mopperen op de Brusselse bemoeials, toegestaan. Maar niet op deze Europese zegening.

FOMO en social media: een twee-eenheid. Voor wie continu op z’n slimme telefoontje kijkt. Of er nog iets te beleven valt op Facebook, Twitter of Whatsapp. Geen nieuw fenomeen. Het verschijnsel bestaat natuurlijk al veel langer. Tegenwoordig veel voorkomend bij jongeren. Opgegroeid in het computertijdperk.

Incident

Onverwacht een vreemde gewaarwording. Pinnen, maar helaas ging ‘t even niet. Vanwege het bijvullen, of een technisch probleempje. Twee benen hingen bungelend onderaan de geldautomaat. Geen bordje erbij met uitleg of excuses.

Een kwestie van geduld oefenen. Ondertussen op foto vastgelegd, deze grappige scène. Geen flappen tappen, zomaar onaangekondigd.

Hopelijk duurt ‘t niet al te lang. Je kent die nieuwspraak onderhand toch wel. De afkorting van ‘Op dit ogenblik’. Vandaag heet van de naald: ATM.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.