Valkuil

Met twee ogen kijk je beter dan met één. Bedek je één oog gedeeltelijk, dan neem je minder waar. Wat is er nog te zien door een kiertje? Als je invalshoek zich gedeeltelijk vernauwt.

Een scherpe blik wordt onmogelijk, zonder twijfel. Zodra het zicht beperkt blijft tot een rond, koker-achtig gebied.

Gedonder

Een flits verscheurt de schemering. Het onweer komt sneller dan verwacht. Daar vanuit de kloof links van de steil aflopende helling. Zwarte onweerswolken. Opeens alsof de aarde zich opent.

Duistere krachten losgelaten uit de onderwereld. Een bliksemschicht en weer een donkere wolk door de slenk. Omhoog geslingerd vergezeld door regen.

Grote, agressieve druppels als duizenden scherpe pijlen. Ze ricocheren tegen de grond. Werpen de aarde op. Die zich verspreidt over de stijve uitgedroogde plantenstoppels. Machtig en zuiverend, onaantastbaar.

Kriebels

Het verwijt kan je treffen. Als je met een gekrompen blik de wereld beschouwt. Voorbijgaand aan wat niet in lijn ligt. Met je vaste persoonlijke overtuiging.

Iedereen heeft er last van. Een verkokerd inzicht. Kijken-met-oogkleppen-op, dus. Selectieve waarneming beïnvloed door je stemmingen. Verwachtingen of behoefte aan bevestiging.

Logisch, oppikken wat jijzelf belangrijk vindt. Uit de gigantische brij aan prikkels om ons heen. Doodmoe zou ik worden. Om overal op te moeten letten.

Oordeel

Opgeschrikt uit mijn dutje. In de ondergaande zon. Door het schrikbeeld dat voor mijn geestesoog verscheen. Geen hout klopte ervan, bleek wel. Gerustgesteld toen ik weer bij mijn positieven kwam.

Bijna allemaal hebben ze het mis. De ontelbare weer-apps voor je telefoon. Gratis te downloaden. Om je ermee te bombarderen. Met reclameboodschappen, natuurlijk ongevraagd en onwenselijk.

Ze doen niet wat ze beloven. Uiteraard krijg je voorspellingen voorgeschoteld. Alleen komen ze bijna nooit uit. Teveel doemscenario’s, terwijl de zon overuren maakt. Zelfs aan het eind van november, in de Algarve.

Onverwacht

Zien wat je verwacht is één. Dat plaatje ook nog eens inkleuren is twee. Rigoureus stopte ik er dan ook mee. Opgeruimd ziet ‘t eruit. Bevrijd van al die onnozele icoontjes. Ingeruild voor het ochtendlicht.

Dat een kier vindt tussen de gordijnen. Blij verrast met een cadeautje. Na het openschuiven van de vitrage. Met zonnestralen die dansen op de golven. Zachtjes wiegen zij de oceaan. Tot ver over de oneindige horizon.

Waarom zag hij vooral wat ‘ie wilde zien. Raar, want je wilt ‘t toch graag. Dat de dingen uiteindelijk kloppen. Zelden zit de wereld in elkaar zoals de mens meent. Zonder losse eindjes en onzekerheden.

Bijzonder

Een moeilijke tijd lag achter Lee. Een nederlaag accepteren. Geen denken aan. Zelfs niet op de rand van een faillissement. Toen hij de negatieve spiraal wist om te buigen.

Hij schraapte een beetje contant geld bij elkaar. Al surfend op internet kwam de gedachte op. Aan een eigen koophuis. In de ongerepte Portugese Alentejo. Zonder op voorhand dit gebied te bezoeken.

Buitengewone ervaringen deed Lee op. In ontmoeting en interactie met de lokale bevolking. Benieuwd naar zijn lotgevallen? In Vale de Santiago. Met tussenpozen te lezen. In één of meer van mijn columns!

Uitkijken

Tja, meestal als ons beeld niet klopt. Pas dan gaan wij op zoek naar informatie. Die liefst ons eigen gelijk bevestigt. Het risico op de koop toe. Dat je de werkelijkheid naar je hand zet. Zo word je een kloon.

Van een doorgeslagen variant van Lee. Dat is bepaald geen sterk punt. Wat kan er zoal misgaan? Later dus, dan vertel ik er meer over. Intussen, oppassen voor die valkuil.

Column | Pitfall | Published on DayOne | English translation | Read more: Pitfall

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.