Hemels

Het zonlicht snijdt als een mes door het cabineraampje. Onder slaapverwekkend gebrom van de straalmotoren. Zo nu en dan onderbroken door vroegwijs gekraai van een peuter.

Wie herkent ‘t niet. Ondertussen, dat gevoel van opgewonden verwachting. In je buik, fladderend als een vogel.

Wakker

Opgeschrikt uit m’n hazenslaapje. Door een onverstaanbare dienstmededeling. Ach ja, de riemen weer vast. Uiteraard vanwege voorbereidingen op de landing. Praia de Faro ligt blinkend in de ochtendzon.

Van bovenaf te zien uit het dalende vliegtuig. Een lange brug verbindt Ilha de Faro met het vaste land. Dat populaire familie strand. Met restaurantjes en cafeetjes te kust en te keur.

Als je van wandelen houdt loop je in een uur naar Quinta do Lago. Het zeewater hier is net een paar graden warmer dan aan de andere kant van Faro.

Klandizie genoeg bij ‘O paquete’ waar lulas fritas smaakt zoals het hoort. De jolige serveerster pronkt met haar kennis van het Nederlands. Zij geeft ten beste wat zij aan woordjes heeft opgepikt.

Onderweg

Op m’n iPhone komt een welkomstgroet binnen. Afkomstig van Sandra, de verhuurster van Casa Carob Tree. De schitterende villa in Boliqueime. Waarin zij met haar gezin woonde. Tot voor kort, want momenteel aan ons verhuurd.

Steil omhoog manoeuvrerend over de smalle bochtige bergweg. Aan weerszijden begrensd door gestapelde stenen muurtjes. Tegenliggers moeten uitwijken, elkaar passeren is onmogelijk.

De vallei vult zich met late achternamiddag zonneschijn. Die zich verspreidt als een warme deken. Van zacht licht vol stuifmeel, begeleid door uitbundig gezang van talloze cicaden.

Weldadig

Gastvrij welkom geheten leidt Sandra ons rond. In haar voormalige woning die elke beschrijving tart. Qua ligging, uitzicht, comfort en inrichting. Want daarvoor volstaan alleen maar woorden in overtreffende trap.

De samenzang van de cicaden duurt voort. Tot de nachtelijke duisternis invalt. Over huizen, bomen en landerijen. Verstikt door een dichtgeweven deken van gelijkmatig zwart. Mild en donker, als pure chocolade.

Vanzelfsprekend ontbreekt een bezoek aan de Alentejo niet. Waar het onmetelijke de tijd dicteert. Waar zich aan alle kanten door de zon gerijpte akkers uitstrekken. Smachtend, bros en stoffig. Zomers oververhit door te weinig regen.

Speciaal

Kapsels, hemdsmouwen en jurken wapperen aan de westkust. In de (te) koel aandoende voorjaarsbries. Die vergeten geuren meevoert van opgewarmde aarde. Vermengd met een herinnering. Aan het overweldigende parfum van citrusbomen in volle bloei.

Telkens opnieuw ben ik weer verrast door Portugals schatten. Volledig in de greep van haar landschappelijke schoonheid en cultureel erfgoed. Alsof de muze mij oproept. Keer op keer tot een onweerstaanbaar verlangen.

Waar niet aan valt te ontsnappen. Vage tonen zweven door de lucht. Afkomstig uit een openstaand bovenraam. Door dat kronkelige straatje in Alte. Als een volmaakt passende parafrase.

Figuurlijk

Die legendarische tekstregels. Gezongen in de vorige eeuw. Door de Amerikaanse rockband Eagles. Een grote hit tijdens de jaren zeventig. De woorden uit dat liedje ‘Hotel California’.

Als een nauw aansluitende metafoor. Bij mijn Portugese verbondenheid. “You can check out any time you like. But you can never leave”. Portugal, wat mij betreft onmiskenbaar een fijn land.

Waar je voor een vriendelijk bedrag uit eten kunt. Met een betaalbaar drankje erbij. Vol van gastvrijheid, hartelijkheid en bescheidenheid. Kapsones, niks van gemerkt dat Portugezen er een handje van hebben. Een bijzonder land, hemels.

Column | Heavenly | English translation on DayOne

Read more: Heavenly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.